Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


DAN ANTIFAŠIZMA 75. OBLJETNICA

Dana 21. lipnja svečano je obilježena 75.obljetnica početka antifašističke borbe naroda Hrvatske, 22. lipnja 1941. godine. Svečanost su zajednički organizirali Grad Split i Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.

Svečanost je uz sudjelovanje brojnih članova, započela polaganjem vijenaca na Splitskom groblju Lovrinac — odavanjem pijeteta poginulim partizanskim borcima NORA, poginulim borcima Domovinskog rata i na Spomen križ — svima palim za slobodu Domovine.Vijence su položili predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Grada Splita i UAAB-a Grda Splita te delegacije SDP-a i SRP-a Splita. Nazočnima se na partizanskom spomen groblju s nekoliko prigodnih riječi obratio predsjednik UAAB-a Josip Milat.

 

untitled

Svečanost je nastavljena je polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama fašističkog terora u Ulici Domovinskog rata, gdje se prisutnima s prigodnim riječima obratio predsjednik ZUAB-a ŽSD Krešimir Sršen.

2

Središnja svečanost održana je u Muzeju grada Split na kojoj su govorili predsjednik udruge Josip Milat i gradonačelnik Ivo Baldasar.

3

 

Svečanost je popratila i klapa “Ježinac” koja je otpjevala dvije poznate partizanske pjesme Marjane, Marjane i Oj Mosore

Na svečanosti su podijeljena priznanja i povelje SABA RH članovima udruge zaslužnima za promicanje ideje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti i kulture sjećanja.

Priznanja i Povelje uručio predsjednik UAAB Grada Splita Josip Milat

Priznanja su dobili: Vinko Aras, Zdravko Adorić, Miloš Babić, Antun Baranović, Ivo Benevoli, Mile Bosanac, Paško Dunat, Ante Gospodnetić, Slavko Horvatek, Petar Hure, Ivan Jelaska, FilkoKoludrović, Petar Laštre, Cvjetko Lukić, Anđelko Medić, Anđelko Milišić, Josip Olujić, Zorka Oreb, Zagorka Paić, Nikola Pilipović, Mihajlo Popović, Veljko Popović, Ruža Radić, Anka Reić, Antonjeta Reić, Bogdan Repac, Milinko Urošević, Marijo Velat i Dušan Žigić

Povelje su dobili: Inoslav Bešker, Ante Jelaska, Boško Marić, Dragan Markovina, Nikola Visković, Boris Vuškovićte partizanski prvoborci Semida Adorić-Dimitrijević, Dušan Crnčević, Todor Čolović, Petar Dvornik, Nikola Krajnović, Krasna Purišić-Nola i Neda Raić

U ime nagrađenih riječi zahvale uputio je poznati partizanski borac i antifašistički aktivist Ante Jelaska.

4

 

Na žalost, zbog poodmakle životne dobi i drugih razloga svečanosti nisu nazočili svi nagrađeni pa će im priznanja biti uručena naknadno.

Prigodni govor Predsjednika UAAB-a Grada Splita profemeritusa dr. sc. Josipa Milata donosimo u cijelosti.

PRIGODNA RIJEČ U POVODU 75. OBLJETNICE DANA ANTIFAŠIZMA

Poštovani antifašisti, drugarice i drugovi, dame i gospodo uvaženi gosti, sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ste se našem pozivu odazvali.

Posebno pozdravljam prisutne partizanske borce NOR-a

Danas svečano obilježavamo Dan antifašističke borbe — praznik antifašizmu. Ako se izuzmu religijski praznici, Nova godina i 1. svibanj — međunarodni praznik rada, Dan antifašizma i Dan pobjede nad fašizmom — kojega je Europa, ne slučajno, nazvala Danom Europe, svečano obilježavaju sve europske i izvaneuropske zemlje - članice antifašističke koalicije.

To su obljetnice na kojima se osnažuje sjećanje na sve borce antifašiste i pobjedu nad naci-fašizmom, dan kada se odaje pijetet svim palim i još malobrojnim živim antifašističkim borcima. To su obljetnice koje zajednički obilježavaju sve političke strukture jednako vlasti i oporbe, svi demokratski orijentirani građani - iskazuju civilizacijsku vrijednost kulture sjećanja.

Rekao sam da u svim europskim i vaneuropskim zemljama ovaj Dan zajednički obilježava svekoliko građanstvo, bez obzira na političku opciju vlasti, ali to nažalost nije slučaj i u Hrvatskoj. Umjesto da se svi uključe u program obilježavanja predstavnici poneke desne političke opcije, protokolarno i to ne uvijek šalju svoje izaslanike, tek da zadovolje formu. Nikada još u nisu samostalno organizirali obilježavanje dana antifašizma ili dana oslobođenja. Istodobno uz taj dan često bivamo svjedocima iskazivanja različitih neofašističkih ispada. Zar to ne potvrđuje i nedavni primjer u Sinju u povodu Dana Hrvatskih branitelja.

Naše udruge uvijek, a to smo i danas učinili, prilikom obilježavanja bilo koje obljetnice antifašizmu s jednakim pijetetom odajemo počast palim borcima NOR-a i borcima Domovinskog rata. Bilo bi nam drago kada bi to činili i hrvatski branitelji, umjesto da naše vijence, kojima odajemo pijetet borcima Domovinsko rata trgaju trake, uklanjaju sa spomen obilježja i nose na partizanka nazivajući ih fašističkima. Stalno devastiraju i ruše spomenike antifašizmu, a grade nove sa simbolima koji neodoljivo podsjećaju na fašističku NDH. Čak neki idu i toliko daleko da na postamente spomen obilježja partizanskim borcima postavljaju “svoje hrvatske” kako su to učinili nedavno u Drumu u općina Podbablje.

Pitat će te se zašto ovo spominjem? Zato što danas obilježavamo dan antifašističke borbe.Zato što iz dana u dan sve agresivnije nastupaju, posebno predstavnici ideološki desno orijentiranih stranaka na čelu s HDZ-om, koje nas pod geslom “nećemo se vraćati u povijest” svojim ne samo verbalnim istupimastalno vraćaju u mračnu povijest. Tvrde:“nećemo podjele” a stalno nas dijele. Mi jednako osuđujem sve zločine, a oni samo neke, mi želimo jedinstvene kriterije, a oni hoće svoje. Mi želimo budućnost bez bilo kojeg oblika diskriminacije, a onina diskriminaciji drugih i drugačijih. Mi želimo kulturu sjećanja kao civilizacijsku vrijednost, a oni hoće selektivno sjećanje. Oni nam spočitavaju želju za vraćanjem u Jugoslaviju, iako su svjesni da je to nemoguća misija, ali kao da nisu svjesni da je vraćanje u NDH također nemoguća misija. Ne smeta im ni osuda međunarodne zajednice vezane kadroviranje brojnih dužnosnika u aktualnu Vladu kojusu logikom stvari sami srušili.  

Što reći, kada izvjesni čelnik UHBDDR (u Sinju) izjavljuje da za njih postoje samo dvije Hrvatske - Hrvatska poslije 1991. i NDH 1941. do 1945. - ona Pavelićeva NDH uspostavljena pod pokroviteljstvom Musolinija i Hitlera — za koju je u znanstvenoj historiografiji je uvelike prihvaćen sud da je ustaški režim bio jedan od najsurovijih i najkrvavijih u području utjecaja sila Osovine tijekom II. Svjetskog rata. Toliko surov da su za tu surovost njemački generali intervenirali kod Pavelića. Suvremenu Hrvatsku državu svojataju kao svoju tvorevinu, kao slijednicu NDH. Onu - tzv. NDH koja je Rimskim ugovorima već u svibnju 1941. talijanskim okupatorima prodala gotovo cijeli Gorski kotar, veći dio Kvarnera s otocima, gotovo cijelu Dalmaciju s Bokom kotorskom, koja je ako se doda Istra i Rijeka, Zadar te dalmatinski otoci koji su Rapalskim ugovorom već bili talijanski i koja je mađarskim fašistima prepustila Međimurje i Baranju, bila svedena na polovinu povijesnog hrvatskog nacionalnog teritorija. Na tu se NDH pozivaju.Nju veličaju i pored činjenice da je prodajom velikog dijela svog nacionalnog teritorija izdala svoj narod i ostavila najveću mrlju u političkoj povijesti Hrvatske. Je li za tom i takvom NDH žale? Je li zato slave i služe mise za Pavelića?Je li partizanske borce i uopće antifašistički pokret, kojega poštuje sav demokratski svijet, proglašavaju zločinačkim, zato što su te, od Pavelića prodane, teritorije oslobodili i vratili matici zemlji, što su i vratili politički i nacionalni ponos Hrvatskoj? Je li plaču i veličaju naci-fašizam zato što je propala Regia Dalmata Italiana.Zar se na tome žele temeljitisvoje hrvatstvo - nacionalni hrvatski patriotizam?

Čime mogu opravdati sve upornije veličanje NDH i zašto hrvatsku iz pobjedničke antifašističke alijanse guraju u poraženu naci-fašističku osovinu. Zašto žele iz Ustava RH, kojega je utemeljio još prvi Hrvatski predsjednik, antifašist partizanski general dr. Tuđman, izbaciti antifašizam kao civilizacijsku vrijednost na kojoj je pored ostalih RH i utemeljena. Zašto žele izbrisati iz sjećanja činjenicu da primjerice Splitu gotovo u potpunosti bio uključeno u antifašistički pokret, da je 10% splićana dalo život za slobodu.

Čime mogu pravdati činjenicu da je Split jedini od većih gradova u Europi koji nema ulice ili trga žrtava fašizma i jedne ulice ili trga koji bi svojim nazivom podsjećali na antifašističku povijest Grada, da nema obilježen dan oslobođenja od naci-fašizma? Smetala im je čak i Saveznička obala, valjda zato što je bila saveznička partizanskim, a ne ustaškimborcima.

Zato i ovom prilikom i po ne znamo koji put želimo izraziti naše ogorčenje što nam gradske vlasti — Gradsko vijeće predvođeno vijećnicima HDZ-a i HSP-a uporno godinama ne žele uvažiti zahtjev za imenovanjem ili preimenovanjem određenih lokaliteta u ulice ili trgove koje bi svojim nazivom podsjećale na slavu povijest Grda.

Samo u posljednjih 6 godina (točnije: 14.listopada 2010.; 12. srpnja 2011.;9. listopada 2012.; 15.srpnja 2013,; 15. lipnja 2014. i 18. rujna 2014. 10 rujna 2015, a ponovit ćemo u vidu protesta i ove i svake naredne godine dok se ne uvaži), brojnim dopisima smo tražili da Gradsko vijeće donese odluke da se jednom lokalitetu u Gradu na Sućidru — dio današnje Vinkovačke ulice nazove: Ulica prvog splitskog partizanskog odreda, da se jednom lokalitetu - dio današnje ulice Domovinskog rata (od Vukovarske ulice do Mažuranićeva šetališta) preimenuje u Ulicu žrtava fašizma ili pak da se prostor gdje su se u doba okupacije nalazili zloglasni fašistički zatvori na kojemu je danas spomenik Žrtvama fašističkog terora, nazove Trg žrtava fašizma. Također smo zatražili da se na postamentu na Narodnom trgu (štandarac na Pjaci) dopiše 1944. godina - godina konačnog oslobođenja Splita od naci-fašističke okupacije. Podršku našim zahtjevima, dali su i brojni autori u dnevnim tiskovinama i elektronskim medijima.

Ništa od ovoga nije bilo dovoljan razlog da se naši prijedlozi uvrste u dnevni red jedne od sjednica Gradskog vijeća. Ali su zato gradski vijećnici na sjednici od travnja 2016., ne znamo u čije ime i na čiju inicijativu, jer to nikada nismo tražili niti bi pristali, nekorektnom trgovinom vijećnika tzv. ljevice i vijećnika ekstremne desnice donijeli odluku da se jedan neuređeni park nazove Park prvog splitskog (ne i partizanskog) odreda,i toi uz uvjet da se i jedan uređeni lokalitet nazove Prilaz žrtava komunizma. Toliko su bili zaslijepljeni ovom trgovinom da su čak i zanemarili činjenicu da već 23 godine u Splitu postoji Ulica žrtava komunizma. Zaista dobra trgovina dvije ulice žrtava komunizma za jednu Prvog splitskog (vatrogasnog, pionirskog izviđačkog ali ni partizanskog) odreda. Jedna ulica Prvog splitskog (vatrogasnog, pionirskog, izviđačkog, ali ni partizanskog)odreda za dvije ulice žrtava komunizma, ali ne i dvije ulice žrtava komunizma za jednu Ulicu ili Trg žrtava fašizma. I nakon svega vijećnik Škorić u ime koalicije vijećnika slavodobitno kaže: “gotovo je riješili smo problem, nećemo se više vraćati u povijest.” Poručujemo vijećniku Škoriću da hrvatska povijest na njegovu žalost, nije svojina samo i isključivo HDZ-a. Nećemo odustati niti na to pristati.

          Na kraju još jednom u ime naše Udruge i svih istinski demokratski orijentiranih građana pozivam na razum,da prestanemo selektivno vrednovati povijest i svoje političko djelovanje temeljiti na diskriminaciji.Bez suočavanja s vlastitom prošlošću nema nam budućnosti. Što prije to shvatimo, prije ćemo istinski zakoračiti prema demokratskoj,civiliziranoj budućnosti.

 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук