Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


VELIČANSTVENO OBILJEŽENA 75. OBLJETNICA IGMANSKOG PARIZANSKOG MARŠA 28. SIJEČNJA 2017.

Obilježavanje 75. obljetnice Igmanskog partizanskog marša u NOR-uuz prisutnost delegacija brojnih saveza i udruga antifašista i antifašističkih boraca, skupnih i pojedinačnih sudionika iz svih zemalja bivše zajedničke države, organizirano je u subotu 28 siječnja na Igmanu - planini nedaleko od Sarajeva.Obljetnica, u znak sjećanja na borce Prve proleterske udarne brigade, obilježava se svake godine u organizaciji Saveza antifašističkih boraca NOR-a i antifašista BiH Kantona Sarajevo.

 

IMG 0186

To je bio marš više od 700 nedovoljno opremljenih partizanskih boraca, među kojima i 50-tak ranjenih i bolesnih, koji je po vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama, kroz duboki snijegi temperaturi od minus 40 stupnjevatrajao 18 sati.

Našavši se krajem siječnja 1942. godine u bezizlaznoj situaciji, okruženivišestruko brojnijim pripadnicima okupatorske vojske, partizanski borci su donijeli odluku da se maršem preko Igmana izvuku iz okruženja i naprave proboj do slobodne teritorije. U tom su maršu prešli put od stotinjak kilometara od Jahorine preko Sarajevskog polja i planine Igman do slobodne Foče. Uspjeli su seprobiti, ali uz cijenu, 9 smrznutih i 172 promrzla borca od kojih su nekima bez anestezije amputirani smrznuti dijelovi tijela.

Zbog hrabrosti boraca, strateške odluke,načinu izvlačenja iz neprijateljskog okruženja iodlučnosti Štaba Prve proleterske partizanske brigade te postignutog iznenađenja, ali još više zbog nadljudskih napora, discipline, izdržljivosti boraca i čudesnog junaštva, posebno onih promrzlih prilikom teških operacija u fočanskoj bolnici, Igmanski marš je postao legenda.

Marš označava jedan od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, a sjećanje na Igmansku legendu iz godine u godinu koncem siječnja okuplja daleko najveći broj sudionika od svih antifašističkih manifestacija na ovim prostorima. Ove je godine obilježavanju obljetnice nazočilo više od 15 tisuća sudionika iz Bosne i Hercegovine, Crne gore, Makedonije, Slovenije i Srbije, a hrvatske antifašiste predstavljale su delegacije Dubrovnika, Makarske i Splita te Koordinacije antifašista Dalmacije. Bili su i predstavnici koruških i talijanskih partizana. Unatoč cjelodnevnom zubatom suncu okupio se veliki broj mladih antifašista i boraca NOR-a, među njima i Alojz Pibernik koji je kao jedanaestogodišnjak s borcima Prve proleterske bio sudionik igmanskog marša.Četverosatnom programu nije smetala ni temperatura od -13stupnjeva celzijusa.

Program obilježavanja započeo je kod mjesta Brezovača, gdje su položeni vijenci, odakle je kolona od oko pet tisuća sudionika pješice je prešla deset kilometara dugi put do Velikog polja na Igmanu gdje je uz prigodni program započela središnja proslava. Zajednička nit istupanja svih prigodnih govora, uz evociranje uspomena na slavnu antifašističku borbu i odavanje počasti svim poginulim i živim partizanskim borcima za slobodu bilo je podsjećanje na strahote koje je nacifašizam nanio u svjetskim razmjerima i posebno na našim prostorima, potreba njegovanja sjećanja kao civilizacijske tekovine kao upozorenje na rastuće pojave neofašizma i zalog za budućnost. Istaknuta je važnost obilježavanja značajnijih datuma NOB-e, i njegovanja tradicija antifašističke borbe, razvijanje tolerancije, zajedništva i prijateljske suradnje među narodima i državama nastalim na području bivše zajedničke nam države, razvijanje i jačanje antifašizma, naročito među mladim generacijama.

Veličanstveno obilježavanje 75. obljetnice Igmanskog marša završilo je odavanjem počasti poginulim borcima NOR-a i braniteljima u ratovima devedesetih godina, polaganjem brojnih vijenaca i buketa cvijeća, među njima i Koordinacije antifašista Dalmacije na središnje spomen obilježje te zahvalnošću domaćina antifašista iz Kantona Sarajevo svima koji su pristigli i uveličali ovogodišnja jubilarna igmanska sjećanja. Druženje sudionika svečanog obilježavanja obljetnice Igmanskog marša 2017. godine završilo je uz tradicionalni vojnički grah.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук