Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


72. OBLJETNICA PRVE VLADE FEDERALNE HRVATSKE

Josip Milat, predsjednik Udruge

U POVODU OBILJEŽAVANJA 72. OBLJETNICE
PRVE VLADE FEDERALNE HRVATSKE

Poštovane dame i gospodo, poštovani antifašisti
Dok je još bjesnio rat u dijelu okupirane Europe i Hrvatske, odlukom ZAVNOH-a — Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, u oslobođenom Splitu u ovoj, tada Gradskoj vijećnici, 14. i 15. travnja 1945. godine održana je prva sjednica Narodne Vlade federalne Hrvatske.

To je, iako dijelom sastavljena na delegatskom načelu, bila prva demokratski izabrana vlada u povijesti Hrvatske. Od 11 njenih članova — ministara, petorica su bili članovi Hrvatske seljačke stranke, četiri su bili članovi komunističke parije, četiri predstavnika hrvatskih Srba i jedan izvanstranački ministar. Po svom sastavu i političkoj pripadnosti ministara to je bila vlada narodnog jedinstva. Moramo biti ponosni, ne samo zato što je održana u Splitu, nego i zato što su u toj prvoj demokratskoj Hrvatskoj Vladi dva ministra su bili i naši sugrađani - narodni heroji Anka Berus — ministrica financija i Vicko Krstulović, ministar unutarnjih poslova.
Upravo na današnji dan, u ovo vrijeme, prije 72 godine članovi Vlade su pred velikim hrvatskim pjesnikom i antifašističkom borcu, Vladimirom Nazorom, predsjednikom i članovima predsjedništva ZAVNOH-a, u ovoj zgradi pred građanima prepunom trgu i bez zaštitara, položili svečanu zakletvu.
Tom je prilikom Vladimir Nazor je pored ostaloga rekao:
Suđeno je da naša nova Vlada nastane u Dalmaciji, koja je koljevka hrvatske državne ideje i hrvatske kulture, u starom gradu Splitu što je u drevno vrijeme vodio hrvatske kraljeve, koji su se u obližnjem Solinu krunili, u gradu Splitu, koji se uvijek opirao okupatorima i pokazao smjelost i odvažnost u najtežim časovima našeg narodnog ustanka...
Mi smo ovlašteni raditi to što radimo, jer smo pravi zastupnici čitavog našeg naroda. Glasovi su birački za nas kaplje, one milijarde kapalja krvi koje su iz žila naših momaka pale na bojnim poljima"
Šibenski biskup dr. Jerolim Mileta, obratio se prisutnima u ime Crkve riječima: “Čestitajući Vladi, izražavamo našu zahvalnost i svim našim hrabrim borcima Narodnooslobodilačke vojske sa svojim proslavljenim vođom, narodnim herojem maršalom Josipom Brozom Titom, a osobito onima koji požrtvovno položiše svoje živote za domovinu. Bila sretna i od Boga blagoslovljena Federalna Hrvatska".
Mi antifašisti, a vjerujem i svi slobodoljubivi i demokratski opredijeljeni građani bili bi sretni da ovakve pohvalne riječi za antifašističku NOB čujemo i od današnjih i duhovnih i svjetovnih dužnosnika.
Umjesto toga danas svjedočimo stalnom i sve otvorenijem negiranju povijesne zbilje, otvorenom kvazi znanstvenom negiranju antifašističke i oslobodilačke partizanske borbe i veličanju kvislinške NDH i ustaške vojske.

Svjedočimo i bezobzirnom postavljanju i zadržavanja spomen ploča s ustaškim pozdravom “Za dom spremni" i licemjernim zahtjevom da se u Hrvatskom Saboru donese odluka o zabrani upotrebe zvijezde petokrake, tog svjetskog simbola pobjede i slobode. S jedne strane time svjesno žele osudu narodno-oslobodilačke borbe — taj najsvjetliji, a uvođenjem pozdrava Za dom spremni rehabilitirati, najmračniji dio hrvatske povijesti.

Svjedočimo i stalnom pozivanju čak i pojedinih državnih dužnosnika na izjednačavanje i osudu svih totalitarnih režima, svjesno izjednačavajući žrtve i zločince, čime žele umanjiti i vrijednosti antifašističke NOB-e i zločinački karakter NDH

Svjedočimo otvorenim zahtjevima da se iz Ustava RH izbriše stav, kojim se državotvornost Hrvatske temelji na odlukama ZAVNOH-a i zamjeni stavom da se suvremena Hrvatska temelji na “nultoj" 1991. godini i da su je stvorili hrvatski branitelji, što je suprotno načelima Ustava RH i demokratskim vrijednostima Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata.

Svjedočimo organiziranju i najavi novih crnokošuljačkih marševa, svečanim obilježavanjima Dana NDH, davanju svečanih misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, rušenja antifašističkih spomen obilježja i podizanja spomenika s fašističkim simbolima. Svjedočimo nažalost i još mnogim slični pojavama.

Zabrinjava nas što takve pojave sve više prihvaća i hrvatska mladež. Zbog činjenice da o fašizmu i antifašizmu vrlo malo zna, jer tek ponešto i to ne uvijek na adekvatan način saznaje kroz obrazovni sustav, nije sposobna prepoznati i razlučiti nacionalno od nacionalističkog, demokratsko od diskriminatorskog, neofašističko od humanističkog, pa se time i sama nesvjesno uključuje.
Zato nas žalosti činjenica da službene vlasti, svo vrijeme upornim izbjegavanjem poduzimanja sankcija, ignoriraju ove činjenice. Zato i ovom prilikom pozivamo demokratsku hrvatsku javnost da više diže svoj glas protiv pojava neofašizma, a organe službene sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, da u skladu sa svojom funkcijom i ovlastima poduzmu akcije i aktivnosti kojima će se rastući nacionalizam, neofašizam i sve češći pozivi na diskriminaciju “drugih i drugačijih" konačno zaustaviti, vratiti hrvatskoj državi i svim hrvatskim građanima dostojanstvo demokratske, slobodarske zemlje jednakosti i sretnom suživotu svih njenih građana.
Živjeli

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук