Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


SVEČANO OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Ove, 2018. godine 77. obljetnicu Dana antifašističke borbe 22. lipnja 1941., samostalno su organizirali Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita (UABA), Udruga veterana domovinskog rata i antifašista (VeDRA), te Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije (ZUABA). 

Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca, na splitskom gradskom groblju “Lovrinac”- na spomen groblje poginulim borcima NOR-a 1941. — '45 i na spomen groblje poginulim borcima Domovinskog rata 1991. — '95., te na Spomenik žrtvama fašističkog terora ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije.

Centralna manifestacija uz intoniranje Hrvatske himne započela je uz nazočnost oko 130 članova udruga i drugih građana, u prostoru kultne kavane hotela Bellevue. Prigodne govore održali su u ime UAAB-a prof. emeritus dr. sc. Josip Milat, u ime VeDRA-e sudionik Domovinskog rata i general Hrvatske vojske Veselko Gabričević, a u ime ZUAAB-a Krešimir Sršen prof., koji je i zaslužnim antifašistima dodijelio povelje Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).

Povelje su dobili: sudionici Narodno-oslobodilačkog rata: Antun - Tonći Baranović i Filip -Filko Koludrović, te istaknuti novinari i publicisti Inoslav - Ino Bešker i Marin Kuzmić.

Nakon završetka službenog dijela programa sudionici manifestacije su uz pjesme nastavili druženje. Razlog smostalnog organiziranja svečanosti naveden je u izjavi za medije:

 

SVIM MEDIJIMA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

TKO SE BOJI HRVATSKIH BRANITELJA — DEKLARIRANIH ANTIFAŠISTA?

 

Zbog novonastale situacije - onemogućavanja kontinuiteta ravnopravnog sudjelovanja s Gradom Splitom u sastavljanju i utvrđivanju Protokola za obilježavanje obljetnice Dana antifašističke borbe 22. lipnja 1941., Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita (UABA), Udruga veterana domovinskog rata i antifašista (VeDRA), te Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije (ZUABA), samostalno će obilježiti 77. obljetnicu Dana antifašističke borbe. Svečano obilježavanje održati će se 22.06.2018. u prostoru kavane hotela Bellevue s početkom u 10 h.

Razlog je novonastala situacija - prekida kontinuiteta ravnopravnog sudjelovanja u sastavljanju i utvrđivanju Protokola za obilježavanje ove Obljetnice s Gradom Splitom. UAAB-i je poslana Pozivnica i Protokol u kojima stoji kako je organizator Obljetnice Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, čime je UABA, kao promicatelj antifašističke baštine, marginalizirana na pukog sudionika unutar Protokola. 

Osim toga, na predviđenoj svečanosti u Muzeju Grada, predstavniku UAAB-e je protokolom, uz obraćanje predstavnika Grada i Županije, dopušteno održati prigodan govor, dok, unatoč našoj pravovremenoj obavijesti i molbi odgovornima u Gradu da se uključi u Protokol, to isto nije dopušteno dopredsjedniku VeDRA-e, branitelju Domovinskog rata generalu hrvatske vojske gosp. Veselku Gabričeviću,

 

Ovo je očit pokušaj “privatizacije” obilježavanja Dana antifašizma, kao i namjera kontrole djelovanja udruga koje promiču vrijednosti antifašizma. U Narodno- oslobodilačkom i Domovinskom rati branilo uz ostalo i demokratsko pravo na ravnopravnu participaciju svih njenih građana u društvenom prostoru. Međutim, danas smo svjedoci konstrukcije takve društvene klime u kojima se taj isti diskurs oblikuje prema dnevno - političkim potrebama pri čemu se prakticira zamagljivanje činjenice kako je Domovinski rat po svom karakteru za Hrvatsku bio nastavak Narodno-oslobodilačke borbe za suverenitet Hrvatske države i slobodu hrvatskog naroda.

 

Sramotna je i činjenica da u Gradu Splitu, bastionu antifašizma, ni nakon dugogodišnjih zahtjeva udruga antifašista još uvijek nema ni jednog toponima koji bi podsjećao na antifašističku borbu i neprocjenjive žrtve fašizma. To je posljedica politike čijim je dijelom jedan oportuni i licemjerni odnos Gradske vlasti prema žrtvama NOB-a i ulozi Splita u stvaranju Hrvatske Države, kao i revizionistički pristup činjenici da je u povijesti Drugog svjetskog rata Grad Split zabilježen kao bitan čimbenik Europske antifašističke koalicije.

 

Ne pristajemo biti dekor licemjernim antifašistima.

 

                                                             Predsjednik UAAB-e prof. emeritus dr.sc Josip Milat

 

                                               Predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić dipl. iur.

 

Predsjednik ZUABA-e Krešimir Sršen, prof.

 

 

 

UDRUGA ANTIFAŠISTA I ANTIFAŠISTIČKIH BORACA GRADA SPLITA

 

UDRUGA VETERANA DOMOVINSKOG RATA I ANTIFAŠISTA

  


Split, 15. lipnja 2018.

GRAD SPLIT
Gosp. Andro Krstulović Opara, gradonačelnik

 

 

Poštovani gospodine Gradonačelniče

Veseli nas da i ove, kao i svake godine, zajednički svečano obilježavamo Dan antifašističke borbe i Dan ustanka naroda Hrvatske.

Prema dugogodišnjoj praksi svečani dio  obilježavanja Obljetnice s prigodnim programom u Muzeju Grada Splita, uz pozdravne riječi predstavnika Grada i Županije, glavninu programa realiziraju udruge antifašista. Uz obraćanje čelnika udruga, svečano se istaknutim antifašistima našega grada uručuju priznanja  Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Već dvije godine sve aktivnosti vezane za promicanje vrijednosti antifašizma i obilježavanja značajnih datuma iz antifašističke prošlosti Hrvatske, uspješno zajednički organiziraju i provode Udruga antifašista i antifašističkih boraca — UAAB-a i Udruga veterana domovinskog rata i antifašista —VeDRA. Zajednički smo računajući na sinergiju, aplicirali i na natječaje Ministarstva branitelja RH za sufinanciranje projekata Od pobjede 1945. do pobjede 1995. za koji nam je Ministarstvo i odobrilo 30.000,00 kn i projekt Obilježavanje 75 obljetnice prvog oslobođenja Splita 1943 godine, za kojega na je odobreno 20.00,00 kuna.

Gospodine Gradonačelniče, prošle godine na obilježavanju Dana antifašizma, pozivajući se na utvrđeni protokol, niste prihvatili naš prijedlog da se u ime VeDRA-e prisutnima obrati i istaknuti član Udruge i general hrvatske vojske Veseljko Gabričević. Vašu smo odluku prihvatili.

Upravo zbog iskustava iz prošle godine, ove smo godine pravovremeno zatražili izmjenu u protokolu Kako na samoj svečanosti ne bi bilo možebitnih nesporazuma.  

Međutim, u dogovaranju protokola s predstavnikom Grada — gosp. Hrvoja Puljiza, da se među govornike uključi i obraćanje generala Gabrićevića, dobili smo usmenu odbijenicu s obrazloženjem da to nije bilo predviđeno u prošlogodišnjem protokolu.

Ovaj stav smatramo neprihvatljivim, zbog same suštine stvari, pa tražimo od Vas da utječete na izmjenu protokola u kojemu će se predvidjeti i obraćanje predstavnika VeDRA-e.

Zahvaljujemo na suradnji.

 

Predsjednik UAAB-a                                                                                                                           Predsjednik VeDRA-e 
Prof. emeritus  dr. sc. Josip Milat  v.r.                                                                                       Ranko Britvić dipl. jur. v.r.

DOBITNICI POVELJE SABA HR 

Dobitnici povelje SABA-e

 

Split, 23. lipnja 2018.

Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita

 

Poštovani,

 

Temeljem odredbi Zakon o medijima tražim da se u prvom narednom broju objavi slijedeći:

 

ISPRAVAK

 

U Slobodnoj Dalmaciji od 23. lipnja 2018. pod naslovom “Inoslav Bešker: Sloboda se ne dobiva jednom zauvijek” dan je prikaz manifestacije svečanog obilježavanja Dana antifašističke borbe 22.lipnja 2018 u organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita, Udruge veterana Domovinskog rata antifašista i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista SDŽ. Dio napisanog teksta mijenja suštinu mog izlaganja pa tražim da objavite ispravak, koji glasi:

 

Gradonačelnik je i u jučerašnjem prigodom govoru sebe istaknuo kao antifašista. Mi u to uistinu vjerujemo. Prihvaćamo i činjenicu da i među članovima brojnih braniteljskih udruga ima onih koji prihvaćaju vrijednosti antifašizma, ali je činjenica da se niti jedna od tih udruga ni deklarativno ni programski takvima ne izjašnjava. Naprotiv, antifašizam negiraju. Zbog toga smatramo neprihvatljivim njegovo objašnjenje, da se u ime tobožnje zaštite brojnih braniteljskih udruga, uz predstavnika Grada i Županije te predstavnika naše udruge  na svečanom obilježavanju Dana antifašizma ne dopustiti  prigodno obraćanje predstavniku VeDRE - jedine braniteljske udruge u Hrvatskoj, koja kao i naša Udruga, promiče vrijednost antifašističkog narodno-oslobodilačkog  1941-45 i Domovinskog rata 1991-95. Zato smo protestirali. Zato smo odlučili samostalno organizirati svečanost u kojoj će predstavnik VeDRA-e imati priliku govoriti u ime svoje Udruge. 

 

an2

Ante Jelaska, borac NOB-a, obrača se sudionicima
 

Predsjednik UAAB, Split

Josip Milat. v.r.

 

 Josip Milat, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita

Split, 23. lipnja 2018.

 

Poštovani,

 

Molim da objavite naše reagiranje na izjavu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare navedenu tekstu u Slobodne Dalmacije od 22. lipnja u članku pod naslovom Nisam licemjer, bio sam uz Bobetka iz 1941. i 1991. u kojoj između ostaloga stoji: Žalosno je što nikoga od njih (misli se na udruge antifašista  -op. JM) nije bilo na otkrivanju spomen ploče židovske zajednice prije 10-tak dana, što smatram vrlo znakovitim, a kojom dovodi u pitanje naše antifašističko opredjeljenje.

 

Kategorički tvrdimo, moralnom i materijalnom odgovornošću, da udruge antifašista, niti itko od članova naših udruga nije bio o tom događaju obaviješten. Žalosna je činjenica udruge antifašista  od Grada nisu dobile službeni niti bilo kakav poziv na ovu manifestaciju, što mi, kao i izjavu gospodina gradonačelnika smatramo vrlo znakovitim.    

 

    U ime UAAB-e, VeDRA-e, i ZUAB-e

                                                                                                                                                                                                        Josip Milat v.r

 

 

 

 

GENERALI

Hrvatski branitelji Generali Veselko Gabrilević i Luka Džanko u veselju nakon završetka svečanog dijela
 

PRIGODNI GOVOR NA SVEČANOM OBILJEŽAVANJU

 DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

 

 Josip Milat predsjednik UAAB-a

 

Poštovani i dragi antifašisti

Danas obilježavamo Dan antifašističke borbe, ujedno i Dan ustanka naroda Hrvatske, 22. lipnja 1941. To je, uz Dan pobjede 9. svibnja 1945, ne slučajno nazvanim i Dan Europe, jedan od najznačajnijih datuma u povijesti Svijeta. Jedan označava početak, a drugi kraj svjetskog rata protiv nacifašizma.

 To je bio rat u kojemu je, s jedne strane, predvođeno nacističkom Njemačkom, fašističkom Italijom i Japanom, bilo tek nekoliko zemalja, a s druge strane ostatak od blizu 100 zemalja svijeta, udruženih u koaliciju protiv sila tzv. osovine Rim — Berlin — Tokio. U tom je ratu poginulo, strijeljano ili umoreno oko 70 milijuna vojnika i civila žena, djece i staraca. Broj ranjenih je višestruko veći, a više od 30 milijuna su bili žrtve fašističkog terora. U tadašnjoj našoj zajedničkoj državi, bilo je više 2 milijuna izravnih ili neizravnih žrtava  - poginulih, umorenih, ranjenih,  odvedenih u logore, mučenih zloglasnim  zatvorima, otjeranih u izbjeglištvo, ili je bilo izloženo drugim, vrlo različitim, oblicima fašističkog terora.

Hrvatska je dala najviše antifašističkih boraca, ali nažalost i imala je i kolaboracioniste okupljene u tzv. HDH - ustaškom pokretu. Imala što poginulih i ranjenih što umorenih, odvedenih u logore, zatvaranih, što izloženih drugim oblicima fašističkog terora oko pola milijuna svojih žitelja. Sve su to žrtve fašizma U relativnim pokazateljima prednjačila je Dalmacija, posebno s tri legendarne dalmatinske divizije. Split je bio bastion antifašizma. Svaki 10 njegov građani dao je život za slobodu, a svaki treći je bio izložen jednom ili više oblika fašističkog terora. Više od 5.000 ih je odvedeno u talijanske, njemačke i ustaške logore smrti, a oko 1.400 su bili prisiljeni otići u izbjeglištvo.

Zašto ovo, iako je većini od vas poznato, posebno ističem? Zato što neke strukture u Splitu, ni nakon 28 godina, ovaj broj od oko 150 milijuna žrtava u svijetu, ne priznaju kao žrtve fašizma. Zato, što ni više od 20.000 ili polovina ili svaki drugi stanovnik Splita bio žrtva ili izložen različitim oblicima terora, za predstavnike određenih političkih opcija, nisu bile žrtve fašizma. Što više “prave” žrtve hrvatskog naroda, pa dakako i splitske, za njih su žrtve komunizma — partizanski zločini.

 Kako drugačije objasniti da je Gradsko vijeće, predvođeno HDZ-om na čelu sa predsjednikom Škorićem, prije samo dvije godine, uz jednu postojeću, još jednoj lokaciji u Gradu  dalo naziv  žrtava komunizma. Istodobno tijekom više od dva desetljeća uporno odbijaju jednu ulicu ili trg u Splitu, nazvati žrtvava fašizma. Da ironija bude veća središnjica HDZ je na adresi Trg Trga žrtava fašizma u Zagrebu. Uporno odbijaju prihvatiti naš prijedlog da se  jednoj lokaciji u Gradu dade ime Prvog Splitskog partizanskog odreda. Uporno odbijaju naš prijedlog da se na postament štandarca na Pjaci, kao jedan od najznačajnijih datuma iz povijesti Splita upiše 1944. - godina konačnog oslobođenja Splita od nacifašističke okupacije. 

 Gradonačelnik je i u jučerašnjem Prigodom govoru sebe istaknuo kao antifašista. Mi u to uistinu vjerujemo. Prihvaćamo i činjenicu da i među članovima brojnih braniteljskih udruga ima onih koji prihvaćaju vrijednosti antifašizma, ali je činjenica da se niti jedna od tih udruga ni deklarativno ni programski takvima ne izjašnjava. Naprotiv, antifašizam negiraju Zbog toga smatramo neprihvatljivim njegovo objašnjenje, da se zbog tobožnje zaštite brojnih braniteljskih udruga, uz predstavnika Grada i Županije te predstavnika naše udruge  na svečanom obilježavanju Dana antifašizma ne dopustiti  prigodno obraćanje predstavniku VeDRA-e jedine braniteljske udruge u Hrvatskoj, koja kao i naša Udruga promiče vrijednost antifašističkog narodno-oslobodilačkog  1941-45 i Domovinskog rata 1991-95. Zato smo protestirali. Zato smo odlučili samostalno organizirati svečanost u kojoj će predstavnik VeDRA-e imati priliku govoriti u ime svoje Udruge. Naše udruge u statutima i svojim programima zajednički djeluju na promicanju vrijednosti obaju ratova i po tome se razlikuju od drugih. Prošle smo godine za Dan antifašističke borbe, uz ostalo zajednički postavili vrlo zapaženu izložbu fotografija pod nazivom “Od pobjede 45 do pobjede 95”. Taj smo projekt s ciljem da se promovira po cijeloj Hrvatskoj, prijavili Ministarstvu branitelja koje nam je odobrilo 50.000 kuna za tekuću godinu. Mi ne pričamo o pomirenju mi djelujemo, mi radimo na pomirenju, suzbijanju antagonizma “naših i njihovih”. Mi smo za zajedništvo, protiv podjela, protiv bilo kojeg oblika diskriminacije, Mi smo za istinski, a ne deklarativni antifašizam.

I ove smo godine Gradskom vijeću uputili zahtjev da donese odluku da određeni lokaliteti dobije ime žrtava fašizma, Prvog splitskog partizanskog odreda (to se poklapa i sa dva na početku spomenuta datuma) i da se među najznačajnije datume iz povijesti Splita uvrsti i Dan oslobođenja od naci-fašizma. Vjerujemo da će Gradski vijećnici na čelu s gosp. gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom kao deklarirani antifašisti takve odluke i donijeti.

Nadamo se da će prestati devastiranje i započeti obnova spomen obilježja antifašizmu, da će prestati anatemiziranje Narodno-oslobodilačkog rata, partizanskih boraca i antifašizma kao civilizacijskih vrijednosti. To je budućnost europske Hrvatske. Prevladajmo nesporazume barem oko neupitnih vrijednosti.

Vjerujemo, i želimo da se ovako nešto više nikada ne ponovi, da obljetnice antifašističke prošlosti i Domovinskog rata ne budu komemorativne, da budu manifestacije  primjerene njihovim povijesnim značenjima.

Svim čestitam Dan antifašističke borbe Hrvatske

 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук