Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


SVEČANO OBILJEŽENA 75. OBLJETNICA PRVOG OSLOBOАENJA SPLITA OD FAŠIZMA

17 DANA SLOBODE 10. -27. rujna 1943.

 

Na splitskoj rivi 9.9. 1943. - Splićani slave oslobođenje od fašističke okupacije 

  

16. rujna 2018. u Splitu je svečano obilježena 75. obljetnica prvog oslobođenja Splita i formiranja 4. splitske brigade Narodno oslobodilačke vojske Hrvatske.

Manifestaciju su zajednički organizirali Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita (UAAB-a) i Udruga veterana domovinskog rata antifašista (VeDRA) uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Program je započeo polaganjem cvijeća na Spomen ploču 72 taoca koje su bezočno strijeljali njemačku vojnici prilikom nadiranja u Split 27. rujna 1943. Nakon inspirativnog obraćanja predsjednika Udruge prvi solinski partizanski odred Duška Čizmića Marovića, cvijeće su položile delegacije nekoliko Udruga antifašista i političkih stranaka lijeve orijentacije, Splitsko-dalmatinske županije. Nakon ceremonije kod Spomen ploče prisutni su u  povorci krenuli prema hotelu “Park” mjestu održavanja svečane manifestacije. 

2i

 

 

Središnja manifestacija je, u nazočnosti 156 gostiju, održana u velikoj dvorani hotela “Park” u Splitu u kojemu je za svo vrijeme okupacije bio štab talijanske divizije “Bergamo”, i u kojemu je prije 75. godina - baš 16. rujna 1943., komandant, general Emilio Becuzzi, potpisao predaju. Tim je činom Split i službeno prestao biti okupirani grad, iako je praktički bio slobodan od 9. rujna, kada je počela funkcionirati “gradska vlada” — koju je činio Narodno-oslobodilački odbor Splita i koji je imao sve prerogative gradske vlasti.    

Uz brojne goste, a posebno mladih antifašista, iz gotovo cijele Splitsko-dalmatinske županije, manifestaciji je prisustvovalo i sedam živih aktivnih sudionika Narodno-oslobodilačkog rata i pokreta otpora: Ante Adorić, Antun Baranović, Ante Jelaska, Filko Koludrović, Nikola Krainović, Božidar Papić i Mirko Pažanin.

3i

 

Žalosti nas činjenica da se manifestaciji nije odazvala delegacija niti predstavnik Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, pa ni Ministarstva hrvatskih branitelja koje je odobrilo i financiralo projekt.

Nakon intoniranja Hrvatske himne i pozdrava prisutnima, a posebno partizanskim borcima, mladi povjesničar Marin Pelaić, prof., održao je uz PPT prezentaciju originalnih fotografija i dokumenata i artefakata tog doba, nadahnuto predavanje o pokretu otpora i prilikama u Splitu koje su od početka fašističke okupacije prethodile samom oslobođenju Splita. Detaljnije se osvrnuo na pregovore o predaji talijanskih jedinica, koje je raznim smicalicama neuspjelo otezao general Becuzzi, dok od partizanskih pregovarača nije dobio ultimatum: ili će potpisati predaju ili će partizanske jedinice napasti talijansku diviziju. Osvrnuo se i na formiranje 4. splitske brigade i formiranje bataljona Garibaldi sastavljenog od talijanskih vojnika koji su pristupili partizanskim jedinicama Narodnooslobodilačke vojske. 

Nakon žive rasprave potaknute predavanjem Marina Pelaića, obavljena je promocija prigodne knjige: Sedamnaest dana splitske slobode — rujan 1943. pod Marjanom: korak do pobjede.

4i

 

O knjizi su govorili Josip Milat predsjednik UAAB-a u ime izdavača i Marin Kuzmić, urednik.  Knjiga je izazvala veliko zanimanje prisutnih, pri čemu su mnogi isticali žaljenje što se antifašistička povijest u Splitu i u Hrvatskoj uopće zapostavlja, što se često i svjesno umanjuje pa čak i negira doprinos Hrvatske u pobjedi anti-hitlerovske koalicije, te da je za svaku osudu uništavanje i devastiranje spomen obilježaja koja podsjećaju na sjajnu antifašističku prošlost.     

5i

Nakon rasprave su predložena i usvojena dva zaključka: 1. da se  od vlasnika hotela “Park” službeno zatraži vraćanje Spomen ploče, kojom je obilježen datum i mjesto predaje talijanske okupatorske vojske, a koja je uklonjena prilikom obnove fasade zgrade hotela;

Rasprava o događanjima vezanim za prvo oslobođenje Splita i antifašistički Split, nastavljena je i tijekom druženja uz prigodni domjenak pripremljen za sudionika manifestacije.

O uspješno provedenoj manifestacije pisali su tiskani i elektronski mediji.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук