Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


ODRŽANA PRVA MANIFESTACIJA U OKVIRU PROJEKTA “OD POBJEDE 1941. DO POBJEDE 1995.”

U povodu Dana međunarodnog priznanja RH, 12. siječnja 2019. u Domu hrvatskih branitelja- Kaštel Sućurac, otpočela je provedba projekta ”Od pobjede 1945. do pobjede 1995.” koji se realizira uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

 Manifestacija je uz nazočnost oko 150 uzvanika i gostiju otpočela svečanim otvaranjem izložbe ratnih fotografija iz Narodno oslobodilačkog rata 1941.-1945. i Domovinskog rata 1991.-1995. Izložbu je, uz prigodni govor, otvorio potpredsjednik VeDRA-e umirovljeni general HV Veselko Gabričević.

sudos1 sudos2

Sudionici okruglog stola

 

 

U svom nadahnutom govoru posebno je istaknuo: u Drugom svjetskom ratu znali smo izabrati pravu stranu, bili smo, zajedno s narodom, pobjednička vojska koja je porazila fašizam. U Domovinskom ratu kao i u NOR-u, golobradi mladići bez naoružanja, s domoljubljem u srcu krenuli su u borbu za oslobođenje i stvaranje svoje države, te dodao:

Imali smo sreću da je na čelu vojske u Domovinskom ratu bio dr. Franjo Tuđman učesnik NOR-a, general i antifašist koji je znao da jedino pomirba svih Hrvata donosi uspjeh. Postavlja se pitanje zašto ovo danas treba govoriti? To nam je obveza koju nam je kao zalog ostavio naš vrhovni zapovjednik. U Domovinskom ratu naime, nije bilo podjele na lijeve i desne, crne i crvene, ustaše i partizane. Udruga VeDRA će se boriti da se ti principi i danas sačuvaju, jer branitelji nisu branitelji nijedne stranke, niti sloboda pripada jednoj stranci, a zbog svih 14.000 branitelja koji su dali svoj život za ovu zemlju, ova se udruga mora boriti da se ti principi sačuvaju - zaključio je Gabričević.

Nazočne je u ime domaćina, pozdravio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Kaštela Željko Ađutantov koji je, između ostalog, kazao kako su i sudionici NOR-a i Domovinskog rata bili borci za slobodu i pobjednici. Okupljene je u ime Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita pozdravio i predsjednik Josip Milat. Zajednički cilj djelovanja naših udruga je borba za humano demokratsko društvo, borba protiv svih oblika diskriminacije, kazao je Milat. Moramo promicati kulturu sjećanja, ne samo zato da se ne zaboravi, nego još više kao putokaz za budućnost. Povijest ne možemo mijenjati, ma koliko se neki u tome trudili, ne možemo odrediti ni budućnosti, ali promicanjem antifašizma i kulture sjećanja kao istinskih civilizacijskih vrijednosti možemo utjecati da ta budućnost bude kvalitetnija i pravednija, humanija.

U svom pozdravnom govoru predsjednik udruge VeDRA Ranko Britvić posebno je istaknuo: ako branitelji iz Domovinskog rata prihvate da je pobjeda bila 1945. kao što je bila i 1995., onda su svi naši problemi nestali kao rukom odnešeni. Samo treba prihvatiti, priznati da je borba u Narodno oslobodilačkom - II. svjetskom ratu, baš kao i borba u Domovinskom ratu bila oslobodilačka i borba za slobodu domovine onda je projekt ”Od pobjede 1945. do pobjede 1995.” obavio svoju misiju.

Nakon otvaranja i razgledavanja izložbe održan je Okrugli stol s radnim naslovom: “Od pobjede do pobjede” na kojemu su govorili Zoran Radman veteran Domovinskog rata, pričuvni časnik HV-a i predsjednik UHRM Šolta, Branko Dubravica politolog i veteran Domovinskog rata, Renato Matić sociolog i veteran Domovinskog rata, te povjesničari Dragan Markovina i Tihomir Rajčić. Moderator je bio Jurica Pavičić, publicist i veteran Domovinskog rata - član VeDRE.

Rasprava je bila vrlo živa uz poneke i polemičke tonove, posebno oko pitanja povijesnog datuma nastanka Hrvatske države. Ipak je rasprava, u kojoj su sudjelovali i drugi sudionici protekla u znaku poruke da se, kada je riječ o pobjednicima u Narodno-oslobodilačkom i Domovinskom ratu, treba zalagati za prevladavanje podjela na “naše i njihove”, jer su oba rata vođena idealima slobode, pri čemu treba razlikovati one koji su se borili za slobodu svog naroda i svoje zemlje, od agresora i onih koji su slobodu brutalnom silom osporavali.

BOSK 

Branitelji u oslobođenom Kninu

RIF  RIF1

Razgledavanje izložbe fotografija

iKnOB  

 

Prije otvaranja izložbe , položeni su vijenci na spomenik palim kaštelanima u  NOB - i

oPdoP

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук