Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA UUAAB-a

Izborna skupština UAAB-a održana je 5. lipnja 2019,

Prihvaćeni su:  izvještaj o radu i izvještaj o financijskom poslovanju, izabrano novo rukovodstva Udruge i  programska orijentacija za mandatno razdoblje 2019 - 2023. 

NAGLASCI IZ IZVJEŠTAJA

U izvještaju o radu za proteklo mandatno razdoblje (2015 — 2019) predsjednik je posebno naglasio uspješno ostvarene programske zadatke i aktivnosti u mandatnom, ali i one koje nisu ostvarene. 

 Kao najveće programske uspjehe istaknuo je osnivanje Udruge veterana domovinskog rata i antifašista VeDRA-e, dobivanje potpore MHB za projekte koje je Udruga prijavila u suradnji s VeDRA-om, pozitivan pomak u programima i aktivnostima  organiziranja manifestacija uz prigodne događaje vezane za antifašističku povijest — iz pretežno komemorativnih u sadržajno javno istupanje - poput organiziranja glazbenih i umjetničkih programa,  izložbi i stručnih skupova kao i nastavak izdavačke djelatnosti. Sporazum o zajedničkom programskom djelovanju, zajedničkom korištenju prostora i opreme te održavanja hladnog pogona, UABA-a je došla u znatno povoljniji materijalno-financijski položaj.  Osnivanjem VeDRA-e i zajedničkim djelovanjem naših Udruga, znatno je porastao interes medija a time i javnosti za teme antifašizma.  Naročito je naglasio odlazak šezdesetak pretežno mladih članova na obilježavanje 75. obljetnice oslobađanja zatočenika iz logora Mauthausen. Posebno je naglasio nešto veći interes mladih koji su pristupili Udruzi.

Kao neuspjehe, označio je neostvarenu suradnji s Gradom, uporno odbijanje gradonačelnika i uopće predstavnika Grada i Gradskog vijeća za sadržajnom komunikacijom, izrazito neprihvaćanje UAAB-a pa i VeDRA-e  od vodstva gotovo svih udruga branitelja Domovinskog rata, negativno ocjenjivanje prijava Projekata na natječaje za potporu sredstava iz proračuna Grada bez obrazloženja, odbijanje i razmatranja prijedloga za imena ulica i trgova nazivima iz antifašističke povijesti Splita, sanaciju devastiranih spomenika i drugih spomen obilježja antifašizmu. Izrazio je žaljenje zbog razlaza sa  ZUABA-om, nastalim primarno zbog njenog nesudjelovanja u participaciji zajedničkih troškova najma i hladnog pogona čime se UAAB-a našla pred bankrotom. Zbog izuzetno skromnih sredstava Udruge, izostalo je i pružanja makar i skromne socijalne pomoći  nemoćnim i ostarjelim članovima.

 

 PROGRAM RADA I AKTIVNOSTI ZA MANDATNO RAZDOBLJE 2019. - 2023. GODINE PRIHVAĆEN NA IZBORNOJ SKUPŠTINI 5. LIPNJA 2019.

U raspravi o  programu i budućem radu sudionici skupštine su posebno izrazili nezadovoljstvo odnosom Grada — Gradskog vijeća i gradonačelnika prema Udruzi i vrijednostima antifašizma uopće. Posebno je izraženo nezadovoljstvo činjenicom da je Gradsko vijeće odbilo prijedlog da se u protokol Grada uključi i svečano obilježavanje 75. jubilarne obljetnice konačnog oslobođenja Splita od nacifašizma.

Ta je rasprava zaključena usvajanjem Priopćenja kojim Skupština o svojim stavovima želi upoznati širu javnost. Zaključeno je da se podijeli predstavnicima medija prilikom obilježavanja obljetnice Dana antifašističke borbe.

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук