Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


OŠTEĆENJE SPOMEN PLOČE PRVOM SPLITSKOM PARTIZANSKOM ODREDU NA PLOKITAMA OD TZV. HRVATSKIH DOMOLJUBA, POSTALA JE TRADICIJA

kojoj godinama ni policija ni institucije ne mogu stati na kraj.

Ti će “domoljubi” to s “ponosom” činiti sve dok u njima “junačko srce bije” 

I ove se godine iskazala splitska neofašistička nacionalistička bratija, koja je obljetnicu sjećanja na strijeljanje hrabrih borca Prvog splitskog partizanskog odreda, tradicionalno, kao i niz prethodnih godina, na samo njima svojstveni način “svečano obilježila”. Ovaj put su spomen ploču na splitskim Plokitama - mjestu odakle su 11. kolovoza 1941. borci Odreda krenuli u oružanu borbu protiv fašističke okupacije i talijanizacije njihovoga Grada i Naroda, omiljenom im crnom bojom i pod okriljem noći, oskrnavili.

 

Tim su činom još jednom iskazali “hrabrost i domoljublje”. Svojim nakaradnim shvaćanjem civilizacijskih, demokratskih vrijednosti na kojima počiva sav civilizirani svijet, svjesno i bez imalo stida Split i Hrvatsku žele udaljiti od tog civiliziranog svijeta.

 Kad bi im barem jednom, umjesto da takve potiču na neofašističke ispade, “veliki hrvatski domoljubi”, poput istaknutijih članova nekih stranaka i braniteljskih udruga ili glasnogovornika poput biskupa Košića, kršćanski poručili: “oprosti im Bože ne znaju što čine”

 

 

 

 

 

Što reći na kontinuirane slične napade na spomen obilježja antifašizmu, vrlo česte verbalne i fizičke napade na druge i drugačija, brojno isticanje grafita s ustaškim i nacističkim simbolima i javno veličanje ovih režima, na činjenicu da HDZ i partneri u Splitu ne žele “ni čuti” za moguću Ulicu Prvog splitskog partizanskog odreda, Ulicu ili Trg Žrtava fašizma, da ne prihvaćaju ni činjenicu da je 26.10.1944. Split oslobođen od naci-fašizma, da ne razlikuju autoritarni od totalitarnog režima, da!?

I pored toga, za mnoge i najviše državne dužnosnike, mnoge veterane Domovinskog rata i crkvene velikodostojnike, u Hrvatskoj nema pojava neofašizma. Kažu “riječ je o izoliranim slučajevima”!? Za njih je i Za dom spremni stari hrvatski pozdrav, a “antifašizam komunistička floskula”. Za njih su, istina,  partizani 1941. išli u borbu vođeni idejom slobode Hrvatske, ali  je “sloboda ostvarena tek 1995. “kad je u Split stigao vlak slobode”!?

Kada će se konačno demokratska javnost zapitati kuda i kamo vode Hrvatsku? 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук