Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor je na sjednici 13. travnja 2005. godine, a u povodu 60. obljetnice pobjede nad fašizmom usvojio Deklaraciju o antifašizmu o odnosu prema stečevinama narodno oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatske 1941.-1945. i tretmanu njenih sudionika - boraca i ratnih vojnih invalida.  Deklaracija o antifašizmu


JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH DOGAĐAJA U POVIJESTI REPUBLIKE HRVATSKE U POVODU 75. OBLJETNICE FORMIRANJA PRVE NARODNE VLADE HRVATSKE

Na današnji dan prije 75 godina -  14. travnja 1945. godine u svečanoj dvorani srednjovjekovne Gradske vijećnice Splita - na Pjaci, formirana je Prva narodna Vlada Federalne Hrvatske.

-  To je bila prva vlada u hrvatskoj povijesti koja je obuhvaćala cijeli teritorij Hrvatske gotovo identičan ovome koji danas čini jedinstvenu cjelovitu međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku, što potvrđuje činjenica da su već 1943. odlukom ZAVNOHA, poništeni Rapalski tzv. Rimski ugovori kojima je ustaški poglavnik Pavelić prodao gotovo cijelu hrvatsku obalu fašističkoj Italiji i kojom su, uz Međimurje i Baranju  ta vjekovno hrvatska područja vraćena matici zemlji. 

-  To je bila prva istinska narodna i višestranačka vlada, jer je odražavala strukturu sastava antifašističkog pokreta svih hrvatskih građana, što potvrđuje činjenica da je imala 5 predstavnika HSS-a, 4 predstavnika komunističke partije Hrvatske, 4 predstavnika srpskog kluba vijećnika ZAVNOH-a i 1 nestranačkog domoljuba iz Istre. 

-  To je bila vlada Federalne Hrvatske kojom praktički, Hrvatska prvi put u svojoj milenijskoj povijesti Hrvatska praktički postala republika. što potvrđuje i činjenica da se u Preambuli Ustava, kao jedan od temelja državnosti suvremene Republike Hrvatske, navode odluke ZAVNOH-a koji je ovu vladu i imenovao. 

 

 

Svim građanima Hrvatske, Dalmacije i Splita čestitamo 75. godišnjicu formiranja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske. 

Već tada su sasvim izglednom pobjedom Narodno-oslobodilačkog pokreta u Hrvatskoj bili stvoreni su svi uvjeti za organiziranje vrhovnih organa vlastiSplitu pripada posebna čast što je baš u njemu formirana prva Narodna Vlada Hrvatske i što su dvoje ministara - Anka Berus i Vicko Krstulović bili njegovi građani, te zbog činjenice da je na toj sjednici donesena odluka o osnivanju Više pedagoške škole u Splitu, što je bila prva visokoškolska ustanova osnovana u još uvijek ratnim vremenima u Svijetu. 

 U ime Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), tada najvišeg predstavničkog tijela, koji je po funkciji bio ono što danas predstavlja Hrvatski Sabor, sjednicu je otvorio njegov predsjednik - veliki hrvatski pjesnik i antifašistički borac Vladimir Nazor.

Pri otvaranju sjednice, Vladimir Nazor je posebno je  istaknuo doprinos Splita u NOB-i ali i njegov doprinos u vjekovnoj borbi za slobodu - doprinos kulturnom razvoju Dalmacije i Hrvatske te uz ostalo rekao: “ Suđeno je da naša nova vlada nastane u Dalmaciji, kolijevci hrvatske državne ideje i hrvatske kulture, u drevnom starom gradu Splitu što je u drevno vrijeme  vidio hrvatske krajeve koji su se u obližnjem Solinu krunili ... U gradu Splitu koji se uvijek opirao okupatorima i pokazao smjelost i odvažnost u  najtežim časovima našeg narodnog ustanka …  Eto, vrata i prizemni prozori su sada ovdje širom otvoreni, a Trg je pun naroda koji nas vidi i čuje. Uz njegovo odobravanje otvoreno radimo. Mi ćemo ovdje izabrati narodnu vladu, i ta vlada vrijedi. Nema ni jedne vlade koja bi tako iskreno i tako čvrsto bila izabrana kao vlada što ćemo je sada sastaviti“.

Nakon što su članovi Vlade položili zakletvu mnogi su se vijećnici u znak podrške izabranoj Vladi se obratili prisutnima. Među njima se u ime Crkve obratio i dr. Jerolim Mileta, biskup šibenski riječima: 

U svim znamenitim narodnim zgodama predstavnici Katoličke crkve su se nalazili uz svoj narod, zato i danas u ovom gradu Splitu na historičnom  i svečanom imenovanju prve vlade Federalne Hrvatske u federativnoj Jugoslaviji, mi biskupi svih naših primorskih biskupija sa svojim svećenstvom čestitamo svako dobro prvoj Vladi Federalne Hrvatske…, izražavamo našu zahvalnost, i svim našim hrabrim borcima Narodnooslobodilačke vojske sa svojim proslavljenim vođom, narodnim herojem maršalom Josipom Brozom Titom, a osobito onima koji požrtvovno pložiše svoje živote za domovinu. Bila sretna i od Boga blagoslovljen Federalna Hrvatska. 

Slično je govorio i prota Milan Macura i mnogi drugi.

 

 Ističemo tri nedvojbeno velike povijesne vrijednosti formiranja Vlade čiju 75. obljetnicu danas obilježavamo.  

 

-  To je bila prva vlada u hrvatskoj povijesti koja je obuhvaćala cijeli teritorij Hrvatske gotovo identičan ovome koji danas čini jedinstvenu cjelovitu međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku, što potvrđuje činjenica da su već 1943. odlukom ZAVNOHA, poništeni Rapalski tzv. Rimski ugovori kojima je ustaški poglavnik Pavelić prodao gotovo cijelu hrvatsku obalu fašističkoj Italiji i kojom su uz Međimurje i Baranju  ta vjekovno hrvatska područja vraćena matici zemlji. 

  • To je bila prva istinska narodna i višestranačka vlada jer je odražavala strukturu sastava antifašističkog pokreta svih hrvatskih građana, što potvrđuje činjenica da je imala 5 predstavnika HSS-a (Franjo Gaži, Tomo Čiković, Aleksandar Koharović, Ante Vrkljan i Jurica Draušnik) 4 predstavnika komunističke partije Hrvatske (dr. Vladimir Bakaroić, Vicko Krstulović, Anka Berus i dr. Mladen Iveković)4 predstavnika srpskog kluba vijećnika ZAVNOH-a (dr. Rade Pribičević, Duško Brkić, Dušan Čalić i Stanko-Čanica Opačić) i 1 nestranačkog domoljuba iz Istre (Uliska Sagner)

-   -  To je bila vlada Federalne Hrvatske kojom praktički, Hrvatska prvi put u svojoj milenijskoj povijesti Hrvatska praktički postala republika, što potvrđuje i činjenica da se u Preambuli Ustava, kao jedan od temelja državnosti suvremene Republike Hrvatske, navode odluke ZAVNOH-a koji je ovu vladu i imenovao. 

Zbog toga se s ponosom prisjećamo ovog povijesnog događaja koji nikada ne smije biti izbrisan iz kolektivne memorije hrvatskog naroda i memorije našeg Splita jer predstavlja jedan od kamena temeljaca današnje, suvremene Hrvatske. Upravo zato ovaj događaj treba biti upisan zlatnim slovima u noviju povijest Hrvatske, i zato ga posebno mi u Splitu trebamo s ponosom obilježavati

Svim građanima Hrvatske, Dalmacije i Splita čestitamo 75. godišnjicu formiranja Prve narodne Vlade Federalne Hrvatske. 

 

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук