UDRUGA ANTIFAŠISTA I ANTIFAŠISTIČKIH BORACA GRADA SPLITA

Split, Ban Mladenova 9/I.
tel/fax 021/395-018.
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OSNOVNI PODACI O UDRUZI

 Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita udružena je u Zajednicu udruga Splitsko-dalmatinske županije, a na nivou države u SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE (SABA RH).

Vidljiva je razlika u nazivima. Naime, ovakav, novi naziv naše Udruge usvojen je na Skupštini Udruge održanoj 18. ožujka ove godine. I ovaj naziv smatramo da je prijelazan, jer ćemo se u najskorije vrijeme svi nazivati univerzalnim nazivom — UDRUGAMA ANTIFAŠISTA GRADA, ŽUPANIJE ILI REPUBLIKE. 

To je posve razumljivo. Od svršetka Drugog svjetskog rata prošlo je 7 decenija pa je normalno da se organizacija prilagodi biološkim zakonima prirode. Od nekadašnjeg SUBNOR-a, pa SABA RH vrijeme je zahtijevalo nužne promjene.

Danas organizacija okuplja ne samo antifašističke borce Narodnooslobodilačkog rata, kojih sve manje ima, već i sve antifašistički opredijeljene građane i omladinu bez obzira na dob, spol, vjeru, nacionalnu ili stranačku pripadnost ukoliko prihvaćaju antifašistički svjetonazor.

Iako je nacifašizam poražen 1945.godine, korijeni fašizma nisu uništeni. I na našim prostorima svjedoci smo oživljavanja neofašizma ustaške ili četničke provenijencije.

Udruga svoju ulogu ostvaruje očuvanjem i njegovanjem od zaborava značajnih datuma i događaja iz NOB-e, očuvanjem spomeničke baštine, arhivske i memoarske građe NOP-a i radničkog pokreta u Splitu.

Zalaže se za prava boraca NOR-a i protiv svake diskriminacije i iskrivljavanja povijesnih istina. Zalaže se za unapređenje zdravlja i kvalitete života svojih članova i njihovih obitelji.

Zalaže se za reafirmaciju antifašizma kao civilizacijske stečevine demokratskog svijeta, za demokratski razvoj društva, zaštitu ljudskih prava, slobodu i jednakost čovjeka i naroda, za mir i opći društveni progres.

Naša organizacija u Splitu je jedinstvena i unutar nje je organiziran cjelokupni rad ove problematike.

Unutar Udruge djeluje — Sekcija VIII. dalmatinskog udarnog korpusa, Sekcija Mosorskog partizanskog odreda, Sekcija žena antifašistkinja, Sekcija mladih antifašista, Odbor političkih zatvorenika II. svjetskog rata, zatim razne komisije i radna tijela.

Udruga je razvila i značajnu izdavačku djelatnost. Možemo se pohvaliti sa izdavanjem značajnih djela kao

                        “SPLIT U TITOVO DOBA”

                        “VIII. DALMATINSKI UDARNI KORPUS”

                        “ANTIFAŠISTIČKI SPLIT — RATNA KRONIKA 1941-1945”

                        “PROŠLOST I SADAŠNJOST” — o nihilizmu spram naše najnovije povijesti.

Knjiga “Antifašistički Split” ima i svoje internetsko izdanje.

Udruga ima dosta razvijenu i međunarodnu aktivnost.

Dobro surađujemo sa udrugama iz Livna, Mostara, Nove Gorice, Beograda i sa drugovima iz Crne Gore.

Posebno je važna suradnja sa ratnim veteranima Velike Britanije koji svake godine dolaze na otok Vis, te sa Međunarodnim komitetom koncentracionog logora Buchenwald.

Naša Udruga učestvuje također u radu STALNOG FORUMA antifašističkih gradova Jadranskog i Jonskog mora sa sjedištem u ANCONI.

Predsjednik Udruge je — prof.emeritus dr.sc. JOSIP MILAT.

Udruga ima svoje prostorije na adresi — Ban Mladenova 9/I. tel/fax 021/395-018. e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  

Online bookmaker the UK whbonus.webs.com William Hill
http://bigtheme.net/wordpress
Сачак/Ламперия Прочети тук